Medvědí česnek

Medvědí česnek

Nejmladší syn mě přinesl medvědí česnek.

Mám tuhle divokou bylinku ráda. Je zdravý a výborný. Část medvědího česneku jsem nadrobno nasekala a dala zamrazit.

Z další části jsem udělala pesto. Listy jsem dala do mixéru, přidala podle chuti sůl a postupně přilila olej (chuťově neutrální) až do požadované konzistence. Já dávám kvalitní olivový. Ingredience jako oříšky nebo parmazán nepřidávám, nechci aby přebíjely chuť. Navíc oříšky mají tendenci v pestu žluknout. Uchovávám ve skleničkách v lednici.

Poslední část jsem usušila v sušičce na 35 stupňů. Usušené listy promnu rukama na sypkou směs (jde to dobře) a odstraním kousky stébel. Je dobře cítit i usušený.

Medvědí česnek využívám hlavně na ochucení polévek, zeleninových salátů, pomazánek, polévek, na těstoviny, na rýži, pod maso, na grilování, na česnekovou sůl, na česnekové máslo… Použití má opravdu široké.

56 komentáře k článku: Medvědí česnek

  1. Musím říct, že jsem medvědí česnek ještě doma neměla :-)), ale protože klasický česnek máme rádi, určitě by nám doma takové voňavé pesto chutnalo.
    A krásný meďoušek Lenko!

    • Alenko, děkuju Ti. Já mám medvědy moc ráda. Nejvíce ty staré, plněné slámou, co už něco pamatují. A když česnek medvědí – tak u toho nemohl medvídek chybět…

  2. Líbí se mi pojetí česneku a medvídků, když medvědí česnek, tak, jak by to vypadalo bez medvědů, že? Leni, hodně zdravíčka. Jiřina z N.

  3. Leni, u nás roste divoce v nedaleké oboře Hvězda, ale také tam divoce pobíhá spousta psů a psíků, které ted‘, když se nemůže za hranice okresu, je tam chodí venčit půlka Prahy. Takže tam nebrat.
    Díky blogerce Kitty ho mám už třetím rokem na zahradě a průběžně sklízím. Letos a loni, když nebyly kopřivy, byl i ve velikonoční nádivce v kombinaci s dalšími bylinkami. Přebytky též nasekám a zmrazuji, pesto ani sušený jsem ještě nezkoušela. To bych ho potřebovala podstatně víc. Ale nápad je to prima. 👍👍
    Měj hezké dny 🍀

  4. Já medvědí česnek vůbec neumím používat ani tady nikde neroste. Používám hodně ten klasický, ale četla jsem o jeho výborné chuti i jeho léčivých účincích. Přeji Ti krásné jarní dny.

  5. No teda, blogerka Kitty na něj zapomněla, ač ho má 6 rozrostlých kopečků na zahradě a už vylezl. Díky za nápad, začnu ho používat. Ale nikdy jsem neměla takový rejstřík využití, jsi šikovná ☺

  6. Lenko, ani nevíš, jak mi jdeš s článkem o medvědím česneku vhod. Dnes jsem si ho přivezla z Moravy, mám ho poprvé, část jsem nasekala na kousky a dala zamrazit a se zbytkem nevím co. Teda už vím, pesto a nasušit. Moc díky za inspiraci.
    Přeji fajn víkend. D.
    https://fotodasaf.blogspot.com/

  7. Leni, krásně česnekový příspěvek!
    Taky jsme na něj chodili, bohužel se t toho místa stal „Václavák“ a o jiném v dosahu nevím. Medvědí česnek mám moc ráda, pesto z něj je naprosto dokonalé!
    Měj se moc hezky, Helena

  8. Myslím,že se po medvědím česneku také podívám.Sestra mi prozradila,kam na něj chodí.Pesto mám ráda,ale zatím dělám jenom z bazalky.
    Leni,krásně jsi vše nafotila.
    Měj hezký víkend

  9. Že je česnek medvědí,
    to medvědi dobře vědí.
    Kdopak jim poradí,
    ať ho v lese vysadí?
    Když se medvěd vyspinká,
    je to první bylinka,
    kterou hezky papinká,
    má pak pěkný hovínka

  10. Leni, medvědí česnek jsem doma ještě neměla. Pesto si dělám z bazalky a zkoušela jsem i z petrželky kudrnky. Moc hezké fotky s medvídkem. Měj pěkný víkend.

  11. Medvědí česnek tady u nás nikde neroste. Ale já si ho kupuji u jedné bylinářské firmy jako sušený, takže ho v kuchyni využívám.
    Hezky jsi to nafotila !!!!
    Měj se hezky!
    Hanka

  12. Medvědi nevědí jak ten jejich česneku umí zpracovat, dokonalá hospodyně,
    jinak by nám ho nenechali. Teda dobré zásoby a krásně zpracované… také ho mám rád. Jen než se u mě dostatečně namnoží, je pouze do velikonoční nádivky.
    Hezké dny☀️

  13. Ahoj Leni :-)Medvědí česnek, velká jarní pochoutka :-)Letos jsme na něm byli dvakrát. Máme ho nejradši čerstvý, já miluji chleba se sádlem a na to ten česnek, hmmm…dobrota :-)) Jeden rok jsem si ho také nasušila, ale tuto variantu zpracování dávám až na poslední místo. ale proč nenasušit, když se suší cokoliv, že? Používám na všechno, do nádivek, do polévek, posekat na míchaná vajíčka atd. Koupila jsem si pár cibulek jednou v zahradnictví v květináčku,to se mi ale nějak příští jaro ani jeden lístek neobjevil. Tak jsem se rozhodla, že si vždy radši zajdem do lesa 🙂 Potom jsme ale v Třebíči na trhu viděli medvědí česnek také v květináčku, ale ten byl opravdu úplně plný cibulek a pěkné lístky, tak mě manžel umluvil, že to ještě jednou zkusíme a on se nám opravdu začíná rozrůstat i na zahrádce.Tak si ho na jaře také hezky užijeme 🙂
    Leni, článek o česneku máš moc pěkný a umíš to i krásně nafotit, jsi šikovná babi Lenka :-))

  14. Moc se mi líbí tvoje nafocení i zcela obyčejných věcí. Medvídci jsou kouzelní! Já mám medvědí česnek na zahradě, zatím jen menší trs, ale letos už se ukazují jednotlivé lístky i okolo matečního trsu. je to na místě kde jeho rozšíření nevadí, tak doufám, že se mu to i podaří. Já ho dávám do velikonoční nádivky, ale spíš ho mám jako užitečnou občas použitelnou okrasnou bylinu než že bych ho používala nějak víc. Od doby, kdy dělám v jídelně, vařím minimálně, ne že bych si domu tahala hromady jídla jako jedna kolegyně, ale když je nějaká dobrá omáčka, tak vezmu pro mne s mužem, dodělám k ní maso nebo uvařím těstoviny a máme hotovo. většinou na dva dny, takže experimentování s recepty a různými ingrediencemi se nějak nekoná….

    • Vendy, to chápu když pracuješ v jídelně, že jsi už vyvařená jak se říká z podoby. Já když je vaření hodně tak už mě to někdy taky neba. A v nádivce je medvědí česnek super, to potvrzuju. Děkuju Ti a měj se hezky. L.

  15. Leni, tvoje prezentace je úžasná. Prohlížím si ji už poněkolikáté :-))))
    Můj manžel medvědímu česneku nějak nepřišel na chuť a pro mě je to tím pádem vyřízená záležitost, co se zásob týče.
    Měj se hezky. Hanka
    hanafeeblog.blogspot.com

  16. Medvědí česnek je úžasný, miluji ho! Pesto také dělám, zrovna jsem přidala na blog článek a dávám do něj oříšky, ale naštěstí mi zatím vždy vydrželo! Už se těším, až si ho přidám do těstovin, to je mňamka!

  17. Ahoj Leni,
    moc pěkný článek:-) Já s medvědím česnekem nemám zkušenosti, ale ráda bych ho vyzkoušela.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

  18. Medvědí česnek miluji! Kupuji si jej sušený celoročně, ale když se podaří narazit na čerstvý, je to něčem úplně jiném. Pesto vypadá lahodně a máte krásně naaranžované fotky.

  19. Jéé, to bych si hned dala, k domácím těstovinám třeba. Mňam! Bohužel jsem ještě nenašla tady v okolí žádný zdroj 🙂 A nezhořkne ten česnek při mixování tyčákem? S rukolou a bazalkou se mi to někdy stává…. Moc zdravím z Loun! 🙂 Anička

    • Aničko díky. Tak to slyším poprvé o zhořknutí po použití tyčového mixéru. Zatím mě nikdy nezhořkl, dělám to každý rok stejně. Měj se pěkně a zdravím do Loun. L.

  20. Leni, ten článek je nejen pěkně zpracovaný, ale i poučný a inspirativní pro čtenáře. Já sice v blízkosti nevím o místě, kde bych ho získala, ale třeba se zadaří. Měj se pěkně. Hanka ☺

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *