Řepánky

Řepánky

Na podzim peču podle mojí babičky staročeské řepánky.

Jsou to kynuté kulaté buchty s nádivkou z cukrové řepy s mákem. Dříve se pekly hlavně tam, kde se pěstovala řepa cukrovka nebo byl poblíž cukrovar. A naše babičky uměly využít opravdu všechno a tak na podzim, když přišel čas její sklizně, pekly se v chalupách řepánky. Jako děti jsme je milovaly ,je to pochoutka s velice lahodnou nádivkou.

Těsto je klasické kynuté jako na buchty, proto sem recept nedávám.

Nádivka: Zvlášť povařím nastrouhanou cukrovou řepu s trochou vody a zvlášť namletý mák s mlékem. Do kastrolu dám kousek másla, přidám zcezenou řepu s mákem, koření – skořici, pár umletých hřebíčků, kousek umletého badyánu, trošku cukru dle chuti, vmíchám citronovou kůru a šťávu, vše přiměřeně… Cukrová řepa by měla převažovat nad mákem. Společně podusím, aby se chutě spojily. Výsledkem je jemná nádivka, kterou plním buchty, vytvaruju do bochánků, potřu máslem a peču dozlatova.

Je to dobrota, pečete je někdo také ?

62 komentáře k článku: Řepánky

  1. Znám tuhle pochoutku, ale nikdy jsem jí ani neochutnala ani nepekla….asi proto, že v Praze člověk o cukrovou řepu na ulici nezavadil, a tady v gubernii se taky nepěstuje….

    • Vendy já mám řepu každý rok od mého bráchy, od Chlumce nad Cidlinou. Tam se stále pěstuje, bydlely tam obě babičky a obě řepánky pekly a my jsme je s bráchou milovali. Pozdravuju, Lenka

  2. Leni, řepánky neznám, ani jsem je neochutnala a to jsme dřív cukrovar měli poblíž . Vypadají báječně , ale v okolí se letos žádná cukrová řepa nepěstovala, tak nemůžu ani vyzkoušet.
    Měj se krásně.

  3. Leni u nás jsem ani na takový recept nenarazila a ani jsem je neochutnala. U nás se spíše dělají mrkvánky s povidly. Mrkev je v těstě (křehké těsto) a dělají se takové pirožky. Většinou to dělá starší generace, mladí to už ani neznají. A když nám chutnají mrkvánky, tak na řepáncích bychom si určitě také pochutnali. Zdraví Iwka

  4. Leni,
    buchty vvzerajú skvele.
    Ja pešiem repové buchty, ale bez náplne, repa ide do cesta… a tak to pečie i moja mama, piekla jej mama…
    Maj sa krásne!
    A.

    • Aďko, děkuju za Tvoji návštěvu. U nás se také recepty předávají dál a dál, mám i starou kuchařku po babičce a po mamce, opatruju ji jako oko v hlavě. Mávám na Slovensko, Lenka

  5. Leni, pamatuju už dost, ale řepánky neznám. U nás se nikdy nedělaly, ale dobré určitě jsou. Měj se hezky, pá 😊

  6. Lenko, já znám sice ten název, a hned bych si z tvého tácu nabídla, ale nikdy jsem je nepekla – zato vypadají dokonale, ale to mě u tebe nepřekvapuje.Nejbližší cukrovar je z jedné strany v Kostelci n.L. a z druhé v Mělníku, ale tuším, že už jsou asi zrušené a musela bych podniknout polní pych, abych získala levně cukrovou řepu. Jiřina z N.

    • Jiřinko, tam kde se pěstuje, je vidět na podzim složená kupa na kraji pole a myslím, když by jsis vzala jednu dvě řepy, že se nic neděje… Děkuju za Tvoji reakci, Lenka

  7. Leni,to je dobrota mého dětství,nebo vlastně i doby,dokud teta nezemřela.Někde bych měla mít od ní recept,ale dělala jsem je asi 2x a je to už hodně dlouho.Už jsem i na to zapomněla.
    Děkuji za připomenutí.
    Měj se hezky

    • Jituško to jsem ráda, že jsi je také měla ráda jako já s bráchou a ostatní vnoučata. Já jsem prožila krásné dětství u mojí babičky a ona pořád něco pekla, samé dobroty. Také se měj hezky, Lenka

  8. Jů, tak to vůbec neznám. Ani nevím, kam bych šla pro cukrovou řepu, dřív se pěstovala u Prostějova, ale teď netuším. V neděli jsem akorát pekla čokoládový dort s červenou řepou podle Albert magazínu, je náš oblíbený.

  9. Leni, řepánky vypadají moc pěkně. Já je nikdy nejedla – jsem pražšká holka a u babičky na Vysočině se o řepu taky nezavadilo :).
    Hezký den

  10. Nikdy jsem je neochutnala, ale že se dělávaly vím. Jo to bylo za časů, kdy v naší zemi ještě fungovaly cukrovary a cukr jsme vyváželi :-(((. Pak se cukrovary rozprodaly cizím firmám a ty je s radostí, že nebudou mít v Evropě konkurenci, zbourali. To je smutné.
    Určitě jsou Leni výborné, radost na ně pohledět.
    Opatruj se a měj hezké dny.

  11. Recept na řepanky jsem kdysi četla v nějakém časopise, mám dojem, že se tam řepa taky dávala do těsta. A celkem mě i zaujal. Nikdy jsem ale řepánky nedělala a ani neochutnala.
    Že jsou chutné, vůbec o tom nepochybuji, kór když je naplníš takovou vymazlenou náplní… Leni, škoda, že nemám cestu kolem vašeho 😄😄😄🙋
    Měj pěkné dny😊🍀

  12. Leni,

    už se mi sbíhají sliny! Moje teta je pravidelně pekla, ještě cítím tu vůni i chuť. To bylo v době, kdy kolem vesnice bylo lánů cukrovky, kam oko dohlédlo.
    Naposledy jsem je jedla asi před 7 lety na jedné akci v bývalém cukrovaru, který je přeměněn na muzeum, to byla mňamka!
    Děkuji za chuťové vzpomínky z dětství👍

  13. Leni, tak řepáky znám hodně je dělávala tchýně já ještě je nezkoušela, ale jsou opravdu výborné. Marodila jsem a už jsem potvrdila Tvůj komentík on byl ve spamu 🙂 Jináč i já Ti psala na mejlík jen nevím jestli Ti došel. Opatruj se a prima den.

    • Ivetko, mejl mě od Tebe žádný nepřišel. Taky jsem zase byla nemocná s prûduškama, pořád mě ještě není dobře. Děkuju za Tvoji návštěvu a předešlé komentáře. Lenka

  14. Tak tento recept neznám,ale určitě je to výborné,vypadá to i lákavě.Jen nevím kde bych řepu sehnala.Díky za informace a měj se hezky…

  15. Jako předškolní dítě jsem stávala na podezdívce plotu a pozorovala koníčky, kteří táhli valník s cukrovou řepou. Jeli do Kolína do cukrovaru, zpátky vezli tzv. řízky z nakrouhané řepy na krmení. Koníčci klapali po silnici, já zdravila a čekala, zda mi vozkové odpoví. Někdy jsem poprosila o řepu na řepánky, kočí sáhl za sebe na vůz a řepu shodil do příkopu, kam jsem pro ni utíkala. U nás se dělaly řepánky obdélníkové, jako buchty, takhle kulaté se dělaly švesťáky. Manželova maminka mívala nejlepší kynuté buchty, jaké jsem kdy jedla. Byly žluté po domácích žloutcích., vonělo z nich máslo a sádlo také muselo být. Poslední řepánky jsem jedla u ní, já je nepeču, ani by už nebylo řepu kde vzít. Stará babička dělala z cukrovky tmavý, hustý sirup, namáčely se do něho kousky chleba. Ve škole jsme se učili, že cukrovka je naše bílé zlato a jsme velmoc ve výrobě cukru. Smutné, jak cukrovary skončily.
    Dagmar

    • Dášo, moc Ti děkuju za krásnou vzpomínku a povídání ! Moc mě to potěšilo. Řepný sirob pamatuji u babičky také, vařila ho a potírala jím bramborové placky, co pekla přímo na plátech kamen. Moje mamka zase pekla na Vánoce peciválky, maličké kynuté buchtičky s mákem, které se po upečení smáčely v řepném sirobu a obalovaly v nastrouhaném perníku. Já je nepeču, je to na mě už hodně sladké. Hezký víkend, Lenka

  16. Před pár lety jsme byli na návštěvě u známých a tam jsme dostali tuhle dobrotu. Jen škoda, že jsem si nenapsala přesný recept. Mohla bys ho sem dát?

    • Rijo, zdravím.
      Popis na náplň z cukrové řepy s mákem je v příspěvku a těsto je klasické jako na kynuté buchty. Já dělám 1 kg mouky (půl hladké, půl polohrubé), 15 dkg cukru, 15 dkg tuku(potírám pak ještě tukem na plechu), 2 vejce, 1 kostka kvasnic, 1 čaj. lžička soli, citron. kůra, mléko. Když bys ještě chtěla podrobnější info, napiš. Lenka

  17. Leni, s řepanky jsem se nikdy nesetkala a tudíž ani neochutnala. Ale vypadají dobře. Měj pohodový pátek.

  18. Název řepánky není pro mne cizí, ale niky jsem je nejedla, protože se u nás nepekly. Ale naprosto věřím, že jsou dobré a chutaly by mi, protože kynuté těsto mám moc ráda.
    Hezký víkend, Leni !
    Hanka

    • Hani moje babička pekla většinou z kynutého těsta – hlavně metýnky s ovocem, povidly a drobenkou, koláče, Honzovy buchty… Hlavně aby toho bylo hodně, vždycky tam bylo plno lidí. Když jsme se ráno vzbudili s bráchou, už pekla. Opatruj se, Lenka

  19. Leni, řepánky jsem pekla na náš Vánoční jarmark. Vždycky se po nich jen zaprášilo. Udělala jsi mi chuť, tak je zase upeču a asi hned dvakrát aby jich bylo víc. Zdravím, Dáša

  20. Ahoj Leni,
    řepánky vůbec neznám a ani nevím, kde bych sehnala cukrovou třtinu, u nás se podle mě nepěstuje. Je to ale moc zajímavý recept, kombinace, která by mě hned tak nenapadla.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

  21. Řepánky jsem vůbec neznala, vypadají senzačně a určitě by mi chutnaly. My pečeme kynuté hlavně s tvarohem. Já mám o něco raději povidlové, ale přítel nedá na tvaroh dopustit. 🙂

    • Barunko, taky peču Honzovy buchty nejraději s tvarohem a s povidly. Letos jsme měli velký přísun švestek a jablek, tak jsem vařila povidla. Jsem ráda, že jsi přišla na návštěvu. Lenka

  22. Leni, nepeču, ale připomněla si mi manželovu babičku, pekla je a byly vynikající.
    Naposledy nám je dělala maminka mé kamarádky, ale i to je už hromada let.
    Děkuji za krásné voňavý a vzpomínkový příspěvek.
    Helena

Napsat komentář: Eva Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.